Над 2 милиона деца се хоспитализират годишно в световен мащаб вследствие на ротавирусни гастроентерити. 1/4 (половин милион) от тях загиват. Страшната статистика представи началникът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров. Темата за ротавирусните заболявания е обсъдена на 16-ата среща по проект „Сила за здраве".

Ротавирусните инфекции са много разпространени заболявания у нас и по света. Характерно за тях е, че са изключително чести, много заразни и резистентни. Най-често се срещат през студените зимни месеци, но се проявят и през лятото.

Независимо от добрите хигиенни условия на отглеждане при детето и качеството на питейната вода, рискът от инфекция е много голям. Почти всяко дете, независимо в колко развита част на света живее, се инфектира до 5-ата си година.

За щастие у нас цифрата е не по-малко стряскаща. Годишно около 20 хиляди деца се заразяват с остър гастероентерит, от които половината са с ротавирусна инфекция.

От 5 юни 2009 г., СЗО препоръчва ротавирусната ваксинация да бъде включена във всички национални имунизационни програми.

Доц. Мангъров също е на мнение, че най-добрата профилактика е ваксинацията. Чрез метода на множествените сравнения той доказва, че петвалентната ваксина демонстрира ефикасност, чрез намаляване броя на хоспитализациите и посещенията в спешни центрове във всички региони на света до 95 %.

По мнение на специалистите от друга страна ваксината намалява и разходите за здравеопазване. След въвеждане на ваксинационна програма с петвалентна ваксина във Финландия, хоспитализации по повод ротавируси при деца до 3 г. почти няма. В САЩ вследствие на програмата годишните разходи, свързани с ротавирусни инфекции са намалели с 2/3.

У нас ваксината е само препоръчителна и не се заплаща от НЗОК или Министерство на здравеопазването. Препоръчително е тя  да се прави на всички деца или поне на 70 % от тях, за да се постигне групов имунитет.