Уролози извършиха уникална 3 в 1 операция на 4-годишно дете. От урахуса (остатъчен орган над пикочния мехур) лапароскопски е отстранена 2-сантиметрова киста. По време на същата операция детето е оперирано и от крипторхизъм (скрит /задържан тестис) и фимоза (невъзможност за изтегляне на кожата на пениса). Операцията е извършена в болница „Токуда", съобщават от лечебното заведение.

Момченцето постъпило в болницата със задържан тестис и високостепенна фимоза, която пречела на уринирането. В допълнение към това, то имало и други вродени увреждания, включително детска церебрална парализа. Когато специалистите му правели прегледи и образни изследвания, те се натъкнали и на киста на урахуса - рядко доброкачествено образувание.

То се е формирало на мястото на остатъчния орган над пикочния мехур, който се развива по време на вътреутробния живот и впоследствие се превръща във фиброзна връв. При възпаление урахусовата киста може да доведе до болки в корема, кръв в урината, висока температура, течение от пъпа, разкъсване, перитонит. С времето тя може да се трансформира в злокачествено образувание, обясняват лекарите.

Уникалната операция е извършена лапароскопски през няколко малки дупчици в корема. Уролозите са изрязали и премахнали урахусовата киста изключително внимателно. По време на същата операция детето е обрязано, заради фимозата и оперирано за слизане на скрития тестис.

Началникът на урологичното отделение в „Токуда" д-р Калоян Давидов обясни, че операцията е извършена по изключително щадящ и ефективен начин, с възможно най-малко последваща болка и почти никаква загуба на кръв. Той подчерта, че това е изключително ценно, предвид състоянието на детето и предпазването му от допълнителен травматизъм.

Ако операцията не е била извършена лапароскопски, трябвало да се отвори коремната кухина, която водело до много голям риск от инфекции. В същото време и възстановяването ставало несравнимо по-бавно.