От департамента на главния прокурор на Австралийския съюз е постъпило предложение за трансфер на осъдения в България  Джок Антъни Полфрийман, съобщават от прокуратурата.
Предлага се той да бъде предаден на австралийските власти, за да изтърпи наложеното му наказание „лишаване от свобода" там.

Джок Полфрийман е осъден на наказание „лишаване от свобода" в размер на 20 години за убийство на едно лице и за опит за убийство на друг български гражданин, извършени по хулигански подбуди.

Присъдата е влязла в сила и в момента той изтърпява наложеното наказание в Затвора - София. Досега Полфрийман е изтърпял 5 години и 10 месеца от общото наказание 20 години „лишаване от свобода".

При изпълнение на наказанието е извършил множество груби нарушения, за които е наказван многократно от затворническите власти.

Съобразно Конвенцията за трансфер на осъдени лица и НПК, трансферът е правна възможност, а компетентен да вземе решение по такова искане е главният прокурор.

Главният прокурор Сотир Цацаров е приел, че при минималния размер на изтърпяната част от общото наказание 20 години „лишаване от свобода" и при описаното по-горе поведение на осъдения не са постигнати целите на наказанието. По тази причина трансферът на Джок Полфрийман от България в Австралия е отказан, уточняват от прокуратурата.

Припомняме, Джок Полфрийман бе признат за виновен за убийството на Андрей Монов през нощта на 28 декември 2007 г. на столичния площад "Света Неделя" и в опит за убийство на Антоан Захариев.

Според психиатричната експертиза австралиецът напълно е осъзнавал действията си, когато е намушкал с нож 20-годишния Андрей.