Боите за яйца и готово боядисаните яйца, които се продават в търговската мрежа в Старозагорска област, отговарят на изискванията и са безвредни.

Това показват резултатите от проверка на Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве в Стара Загора, съобщи Радио Стара Загора.

На пресконференция днес д-р Станимир Станков, директор на Дирекция "Здравен контрол" в инспекцията уточни, че не е констатирано отклонение и в качеството на предлаганите готови тестени изделия.

При изследване обаче на 11 проби на козунаци, в пет от тях е открит забранен от Закона за храните оцветител Е 102 тартразин. Той не е вреден за здравето, но не е разрешено използването му в хляба и козунаците, защото придава измамно жълт цвят без наличие на яйца.

"С този синтетичен оцветител производителите търсят чисто визуалния ефект на фалшификация на продукта", каза д-р Станков.

Ще бъдат съставени актове на нарушителите - това са фирмите "Яница Хляб" - Нова Загора, "Хляб и хлебни изделия" - Казанлък, "Грами" - Стара Загора и "Булмаш инженеринг" - Хасково.

Припомняме, във връзка с предстоящите Великденски празници служители на Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве тестваха качеството на козунаци и бои за яйца и във Варна.