Съдия Надежда Трифонова си направи отвод по делото срещу бившия министър на вътрешните работи в кабинета „Борисов 1" Цветан Цветанов. Това се случи само няколко часа, след като чрез компютърната система Трифонова бе случайно определена за съдия-докладчик по делото в Софийския апелативен съд.

Припомняме, тримата апелативни съдии, които ще гледат делото за престъпление срещу правосъдието срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, бяха определени в присъствието на медиите. За съдия-докладчик бе избрана именно Надежда Трифонова.
Съдия Снежана Душкова беше определена като председател на съдебния състав, а третият член на състава е Иван Стойчев.

Публичното разпределяне на делото стана в рекордни срокове - само три дни, след като Върховният касационен съд отмени четиригодишната му осъдителна присъда от долните две инстанции.

Решението на ВКС излезе в петък в късния следобед. С него делото срещу Цветан Цветанов се връща на долна инстанция. Решението бе взето с два на един гласа и подписано с особено мнение от съдия Начева.

Съдия Трифонова е записала в разпореждането за отвод, че е в много близки родствени отношения със съдията, постановила присъда по частно наказателно дело, разгледано в Пловдивския районен съд, страна, по което беше настоящият подсъдим Цветанов. Тя уточнява, че двете са сестри.

В разпореждането съдията посочва, че както по време на процеса, така и след това са правени изключително негативни коментари и безпочвени инсинуации за обективността при разглеждането на това дело, за безпристрастността на съда, неоснователно се внушавала политическа намеса. Според съдия Надежда Трифонова съмненията в безпристрастността на сестра й, ще дадат повод за съмнение и в нейната безпристрастност в друго дело срещу същия подсъдим.

Делото ще бъде разпределено отново публично в 10.00 часа на 24 юни.