Бюджетът на съдебната власт през следващата година е по класическата формула „пари срещу реформа". По този начин министърът на правосъдието Христо Иванов описа на брифинг в Министерския съвет заложените пари за правосъдие в Бюджет 2016.

Министър Иванов побърза да се похвали, че финансовото министерство е отпуснало с 45 млн. лева повече, отколкото в първоначалната калкулация.

Това е бюджет на реформата", обобщи правосъдният министър. Той разтълкува, че допълнителните пари са дошли благодарение на предложените от Висшия съдебен съвет (ВСС) важни мерки за преструктуриране на управлението на съдебната власт.

„За всички нас, които работим в сферата на съдебната власт, това означава един кредит, който ние трябва да реализираме в рамките на тази година и да преструктурираме и човешкия, и финансовия ресурс на системата", призна министър Иванов. Той се зарече, че след такива реформи ще има повече прозрачност и много по-голяма отчетност в съдебната ни система.

Имаме един изключително добър резултат както от гледна точка на гарантирането на независимостта на съдебната власт, така и от гледна точка на продължаване на реформата в нея", се похвали още веднъж министърът на правосъдието.