Пернишкият окръжен съд екстрадира издирван от гръцки съд българин от Разлог. Чакат го до 20 г. затвор за пране на пари, съобщи struma.bg.

Магистратите решиха Бойко Тодоров от Разлог да бъде предаден на гръцкия съд за извършени на територията на южната ни съседка престъпления.

За задържането и екстрадирането на Тодоров е издадена европейска заповед за арест. Той се издирва от гръцкото правораздаване по две обвинения - за пране на пари в съучастие и по занаят и използване на фалшив документ, като продължавано престъпление и в съучастие.

От документите по искането за задържане на българския гражданин е посочено, че за първото престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години и парично наказание, а за второто - от 3 месеца до 5 години лишаване от свобода.

Съдът в Перник е установил, че са налице необходимите предпоставки за екстрадиране, включително достатъчна идентификация на исканото за предаване лице, както и описание на обстоятелствата, при които е извършено престъплението, посочване на правната му квалификация и предвиденото наказание съобразно законодателството на издаващата държава. Посочен е и актът, въз основа на който се базира европейската заповед за арест.

Решението за екстрадиция е издадено от Пернишкия окръжен съд, тъй като Бойко Тодоров е задържан на територията на региона, където е работел като дървосекач.