В рамките на националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца до 18 години в България стартира кампания за поставяне на силанти на първите постоянни зъби на децата от 5 до 8-годишна възраст.

Главният секретар на Управителния съвет на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков обясни, че силантите са специален материал, който предпазва постоянните зъби, които никнат.

Шарков е и председател на Националния координационен съвет на Национална програма за профилактика на оралните заболявания при децата. Той обясни още, че манипулациите са безплатни за родителите. От тях се изисквало само информирано писмено съгласие. Програмата нямала задължителен характер и не се изисквала здравна книжка.

Д-р Николай Шарков посочи, че силанти се поставят на шестте зъба, които най-рано поникват в устата и най-рано образуват кариеси. Той допълни, заяви че програмата е „за интелигентни родители", както и че методът се използва от 1975 година.

„Дълбоките фисури и ямки са място, в което трудно се достига със зъбната четка, която трябва да отстрани зъбната плака. Тя представлява колония от микроорганизми, които със своите киселини разграждат емайла на зъба и причиняват кариес", разясни още д-р Шарков. По думите му, когато тези ямки и фисури се запечатват, на практика се прекъсва достъпът на хранителни вещества до микроорганизмите и се предпазва зъбната повърхност от кариес.

Шарков изтъкна, че различни изследвания показват, че има до 70% редукция на кариесите при зъбите, на които са поставени силанти. Методът се прилага във всички развити страни. В Япония над 80% от децата имат силанти.

През програмата у нас са минали над 62 000 деца. Силантите остават върху зъбите около три години, докато минералният баланс в зъба се развие. Кампанията продължава до 30 ноември. Родителите могат да получат допълнителна информация на официалния сайт на кампанията: http://www.oralnaprofilaktika.bg.