Варненският окръжен съд наложи мярка постоянен арест за тримата охранители, които са обвинени за убийството на Нягол Петров в района на Гранд МОЛ Варна на 14 март.

Задържаните са охранителите от фирма "Джи Ем Секюрити" - Ангел Николов (24г.), Красимир Димитров (22г.) и Цветан Маринов (19 г.) са с най-тежката мярка за процесуална принуда.

Тримата охранители са обвинени за убийство при съучастие, извършено по хулигански подбуди, с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин.

Според закона това престъпно деяние е тежко, умишлено престъпление, което се наказва със затвор от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен без замяна.

Според изводите на обвинението 52-годишният мъж е бил малтретиран с неоправдана жестокост.

Разследването представи днес пред съда съдебно-медицинската експертиза, разкази на очевидци на престъплението и фотоалбуми. Преценката им категорично обосновава предположението, че всеки един от тримата е извършител на престъпното деяние, за което е привлечен като обвиняем.

Според съда ВОС независимо от чистото им съдебно минало, ако са на свобода Ангел, студентът от ИУ във Варна Красимир и Цветан може да укрият или да извършат други престъпления. Основанията за това твърдение се съдържат не само в тежестта на наказанието, но и във факта, че в хода на следствените действия са събрани доказателства, че в смяната на тези охранители в Гранд Мол Варна има и други пострадали хора от неоправданата агресия и жестокост на обвиняемите.

Ако обжалват определенията на съда Ангел Николов, Красимир Димитров и Цветан Маринов ще се явят пред Варненския апелативен съд на 24 март 2015 година от 10,00 часа.

Първоначално беше обявено, че Нягол Петров е починал от естествена смърт. Аутопсията доказа убийство. По предварителна информация, мъжът е страдал от шизофрения, но редовно си е вземал лекарствата, не е бил агресивен и с нищо не е предизвикал трагедията.

Охранителната фирма "Джи Ем Секюрити", която е сключила договор с търговския център, веднага се разграничи от действията на служителите си и каза, че ще ги отстрани от работата моментално. Началникът на охраната във фаталния ден и всички замесени ще бъдат уволнени.

Според управителя на МОЛ-а побоят над Нягол Петров е станал в рамките на сградата, управата оказва пълно съдействие на следствието. Знае се, че за иззети видеозаписи от камерите в сградата. Молът преразглежда мерките си за сигурност.