"Правосъден уикенд" организират от гражданската инициатива  „Правосъдие за всеки" - организацията събира подписи в подкрепа на седемте свои идеи за съдебна реформа.

От гражданската инициатива настояват за независимост и оперативна самостоятелност в работата на всеки прокурор, както и за намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години.

Според организацията трябва да се намали и мандатът на членовете на  Висшия съдебен съвет - от 5 на 3 години, без право да бъдат избирани   повторно.

От „Правосъдие за всеки" настояват и за явно гласуване по всички кадрови въпроси в колегиите и пленума на ВСС, за да има прозрачност и носене на лична  отговорност от членовете на съвета.

От организацията искан също  въвеждане на нова длъжност - заместник-главен прокурор за борба с корупцията, който да действа самостоятелно и без възлагане от главния прокурор.

Другото ключово предложение е за разделянето на ВСС на две колегии - една за съдиите и друга за   прокурорите и следователите.

От „Правосъдие за всеки" настояват също за обжалваемост на всички административни актове по съдебен ред.

Изброените 6 предложения вече са внесени в Народното събрание между  първо и второ четене чрез депутати.

Не е внесено само седмото - за намаляване на парламентарната квота от 11 на 7 членове, като изборът на тези членове да става с мнозинство две трети от всички  народни представители.

Велислав Величков - председател на инициативния комитет, обясни, че то  не е внесено, тъй като има дискусия,  че за него може да е необходимо  свикване на Велико народно  събрание.

„Надяваме се, че народните  представители ще бъдат достатъчно свели и отговорни пред задълженията си, да не отклоняват гледането на тези предложения, а да  ги обсъдят по същество." -  коментира Величков.

По думите му обаче, имало слухове, че се правят опити предложенията им да бъдат отклонени.

На въпрос на news.bg кой се опитва да отклони разглеждането им, той  коментира, че от доста време се опитват да разберат това.

Великов изтъкна, че от 1989 година  досега прокуратурата не е изменяна  дори като текст и структурата й е йерархична, централизирана, от казармен тип.

По думите му, всеки прокурор е  подчинен на стоящия по-горе, а всички заедно - на главния прокурор.
Това според Величков означава, че никой прокурор не работи по вътрешно убеждение.

Организацията събира подписи в подкрепа на предложения си в 5 града, от началото на октомври. Все още не се знае обобщеният брой на подписите към момента. За предишния уикенд обаче пред Народния театър в София са били събрани 500 подписа.