Правосъдният министър Христо Иванов е лаконичен за проблемите на частните съдебни изпълнители, които „въстанаха" срещу постановлението на Министерския съвет от юли за изменение и допълнение на Тарифата за таксите и разноските към Закона за частните съдебни изпълнители. То предвижда да отпадне пропорционалната такса върху сумата, която длъжникът е погасил в срока за доброволно изпълнение.

„Не би трябвало да има проблем, в момента уточняваме фактологията. Изготвили сме жалба", коментира Иванов пред медиите, след като откри учебната година за кандидатите за младши съдии и прокурори. Жалбата е входирана в МС.

Правосъдният министър не пожела да сподели личното си мнение по темата. Той каза само, че ще има прессъобщение до медиите, от което позицията на Министерство на правосъдието щяла да се види. С новите разпоредби ще бъде уеднаквена регламентацията на събираните от частните и държавните съдебни изпълнители такси за изпълнение на парични вземания в хипотезата на извършено от длъжника доброволно плащане в срока за доброволно изпълнение, бе аргументът на МС от лятото.

От Камарата на частните съдебни изпълнители обаче реагираха остро и определиха промените като защита на монополни и корпоративни интереси. Гласуваните изменения са удар върху бързината и ефективността на изпълнителния процес, категорични са от камарата.

Министър Христо Иванов отрече да е успокоявал главния прокурор с изказването си пред младите кандидати за магистрати, че е правилно прокуратурата да е част от съдебната система.

Има безпокойство, че някои от промените, които се обсъждат за съдебна реформа, са били първа стъпка към изваждане на прокуратурата извън съдебната власт. По тази причина аз лично ползвам всеки повод да заявя собствената си гледна точка по въпроса за по-конструктивен дебат, коментира министър Иванов. В довършителен етап е документът, представящ визията за съдебна реформа. Съвсем скоро стратегията ще бъде публикувана за обсъждане. Министърът на правосъдието е категоричен, че мониторингът от ЕС ни помага.