Дерматолози от Александровска болница ще преглеждат безплатно за рак на кожата, съобщават от лечебното заведение. Прегледите са в рамките на национална кампания за скрийнинг и профилактика на кожния рак „Евромеланома 2014", съобщи „Хоризонт".

Хората трябва да обърнат внимание на кожния рак, чиято заболеваемост показва постоянни тенденции към нарастване. Меланомът е най-сериозния вид рак на кожата, но когато се установи рано се лекува оперативно, посочи доц. Жана Казанджиева - член на управителния съвет на Европейската академия по дерматология.

По думите й статистиката в България доказва, че много меланоми са открити в последния стадий, когато метастазите са факт и нищо не може да се направи. „Има предубеждението - щом е бенка, тя не трябва да се пипа, иначе става лошо. Българските пациенти, благодарение на нас знаят, че всяка бенка, която променя цвета си, големината, формата, трябва да бъде незабавно консултирана и незабавно отстранена," каза доц. Казанджиева.

Метастазиралият меланом е най-агресивната форма на кожен рак. В България случаите за последните 50 години са се увеличили около пет пъти. Смъртността нараства, а тенденцията е още по-тревожна, заради това, че повечето диагностицирани са на възраст до 65 години.

В диагностично-консултативния център в Александровска болница също ще се извършват безплатни прегледи, за които не е необходимо записване. Там ще преглеждат д-р Виолета Нанкова, д-р Румяна Грънчарова д-р Петьо Брезоев.