Злокачествените заболявания не са тема, която трябва да се крие. Това заяви здравният министър в служебния кабинет Мирослав Ненков при представяне на информационната книга „Кой е застрашен от рак?".

Лечението на рака сякаш в България вече не е присъда, смята министърът и допълва, че по негово мнение онколозите у нас вършат чудесна работа със своите пациенти.

Представянето на книгата събра медици, фармацевти, депутати. Те се обединиха около това, че у нас не се прави разлика между скрининг и профилактика на злокачествените заболявания.

Скринингът е национална политика, но тя може да се приложи масово само по отношение на рака на гърдата и този на маточната шийка. Когато говорим за заболяванията при мъжете оказва се, че скринингът за рак на простата се е провалил в световен мащаб.

Ранното диагностициране е една от предпоставките за пълно излекуване. Затова и лекарите препоръчват да се преглеждаме редовно. Често обаче се уронва престижът им. Пациентите и техните семейства пък искат излекуването да е 100%.

25 години пренебрежение към професията е направило медиците пасивни, смятат самите те. През 1900 година раково болните, които са преживявали след диагноза 5 години са едва 5%, през 1990 този процент скача до 50%, за да стигне през 2010 до 65%. Зад всичко това стоят огромните усилия на лекарите, модерното оборудване и много пари.

Остава въпросът за условията в болниците, където се лекуват диагностицираните с рак. Над 300 000 са онкоболните у нас.

Активно движение, да не се прекалява с алкохола и цигарите, добра битова хигиена, здравословно хранене, както и да се намалят прекомерните излагания на пряка слънчева светлина са само част от превантивните мерки срещу тежката диагноза.