Криминалисти разбиха престъпна група, специализирала се в извършване на кражби на територията на Варна и други 5 области, съобщи Дарик, позовавайки се на полицията.

Операцията е започнала на 24 март. Тогава във Варна и в Сливен са били задържани четирима от членовете на бандата. Те са от Варна, трима са криминално проявени мъже на възраст от 24 до 33 години и 19-годишната приятелка на единия от тях.

В хода на разследването е установено, че задържаните са атакували основно магазини за продажба на мобилни телефони, компютри, както и ювелирни ателиета. Престъпленията са извършени от октомври миналата година до момента. Двама от групата заловени непосредствено след две взломни кражби в Казанлък и Стара Загора.

Днес сутринта е бил задържан и петият участник в групата - 34-годишен мъж с инициали Г.Г. и прякор Гонзо, криминално проявен за средна телесна повреда, измама, хулиганство, наркотични вещества и управление на МПС след употреба на алкохол. Той е осъждан.

Извършени са действия по разследването на осем адреса във Варна, обитавани от задържаните и техни помагачи, както и на две заложни къщи, където групата е пласирала отнетите вещи. Открити и иззети са множество мобилни телефони и преносими компютри, част от които са предмет на престъпления, а спрямо останалите предстои да бъде извършена проверка.

До момента е установена съпричастността на групата към извършени най-малко на 13 взломни кражби на територията на областите Варна, Търговище, Добрич, Стара Загора, Бургас и Силистра.

На петимата са повдигнати обвинения, като на част от тях е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" за срок до 72 часа. Работата по документиране на престъпната дейност на участниците в престъпната група продължава.