В рамките на следващия месец 1000 жители на град Сливница и с. Алдомировци, предимно хронично болни, ще получат своите електронни здравни карти, съобщават от Министерство на здравеопазването.

Разработването на електронните здравни карти е в изпълнение на пилотен проект на Министерство на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса, който се реализира от водещите в тази област компании ICW, Cisco и Контракс.

Електронните здравни карти имат чип с микропроцесор, на който са записани данните на пациента, номер на картата и сертификат за сигурност (подобие на електронния подпис).

Чрез картите автоматично ще се проверява здравноосигурителният статус на пациента и принадлежността му към списъка на лекуващия лекар. Ще се съхранява и информация за електронните рецепти, с които ще се предписват лекарствата, заплащани напълно или частично от НЗОК.

В момента системата все още се тества, уточняват от министреството. През септември ще започне действителното използване на картите и ще стартира на практика издаването на първите за България електронни рецепти.

Чрез тях НЗОК ще може автоматизирано да прави справки за отпуснатите медикаменти и изразходваните за тях средства, както и за заболеваемостта сред обхванатите пациенти.