Софийски градски съд ще разпитва свидетелката Соня Хейси от Великобритания по делото срещу Евелин Банев - Брендо, Десислава Дишлиева, Моника Добринова и Симо Карайчев, чрез делегация.

Припомняме, срещу Брендо има и обвинение за организиране на престъпна група заедно с бившата му съпруга Моника Добринова, Десислава Дишлиева - съпруга на застреляния Константин Дишлиев, и брат му Симо Карайчев. Разследването за пране на пари срещу четиримата е отделено от производство срещу Константин Дишлиев от края на 2004 г.

Според обвинението групата е действала на територията на България, Швейцария, Австрия и Германия.

На предишното съдебно заседание стана ясно, че свидетелката няма да може да бъде разпитана чрез видеоконферентна връзка заради несъвместимост на техническите показатели на системите в България и Великобритания.

Следващото съдебно заседание е насрочено за 24 януари 2011 г., а дотогава софийска градска прокуратура ще трябва да конкретизира кои материали по делото следва да бъдат предявени на чуждестранните свидетели - от Великобритания, Норвегия и Швейцария.

Прокуратурата обвинява Брендо за пране на 2 млн. евро, за които се твърди, че е превел чрез банковата сметка на бащата на Константин Дишлиев - собственик на фирма "Прайвит файнънс юнион" и разстрелян през май 2005 г. в София.