Делът на потребление на незаконни цигари към второто тримесечие на тази година е 13.4%. Това е най-ниското ниво на незаконна търговия с цигари за последните 8 години, откакто се провежда проучването в България.

 Това става ясно на работна среща в Министерството на вътрешните работи, където е било представено пазарно проучване на водещите тютюневи компании, както и е направен преглед на мерки за борба с незаконната търговия с цигари, предприети от  началото на тази година.

Министър Бъчварова увери, че противодействието на контрабандата с акцизни стоки е един от главните приоритети на правителството, като мотивите за това са както фискални, така и принципни.

През последното тримесечие приходите от акциз на цигари постигат изключителен ръст от 17-19 %. Във фискално изражение това са 220-230 млн. лева повече приходи от акциз от цигари до момента, като нашата прогноза е те да достигнат 250 млн. лева до края на годината, каза директорът на Агенция „Митници” Ваньо Танов. Той заяви, че митниците се подготвят, включително технически, за вдигането на акцизните ставки на цигарите през 2016 г., което ще направи по-привлекателна за организираната престъпност нелегалната търговия с тютюневи изделия. Водят се преговори за рентгенова система за проверка на жп-композиции, даде пример той.

Отбелязва се и значителен спад от 4.7 процентни пункта спрямо предходното проучване, проведено през четвъртото тримесечие на 2014 г. (18.1%). Това е в синхрон с публичните данни за увеличени приходи от акцизи през 2015 г.

Независимо от постигнатото подобрение, компаниите смятат, че има потенциал за още ограничаване в нивата на незаконна търговия с тютюневи изделия - цигари и незаконно предлаган рязан тютюн за пушене.

Въпреки общия спад и видимото намаление на нивата в определени градове, все още има възможности за подобрение в редица градове, където нивата на потребление на незаконни цигари остават високи: Свиленград 49%, Габрово 45.9%, Благоевград  31.8%, Пазарджик 31.1%, Монтана 29.8%, Пловдив  29.6%, Сливен 25.9%, Кюстендил 25.5%.  

Резултатите от проучването и наблюденията на компаниите показват, че в България по-голямата част от незаконните цигари са етикетирани за безмитна търговия и се предлагат от улични търговци на откритите пазари, чрез доставка по офиси, административни сгради, домове и т.н., чрез добре организирана нелегална дистрибуция.

Мнението на индустрията е, че превенцията и задържанията на незаконни продукти от страна на правоохранителните  органи следва да продължат чрез още по-строг контрол на пазара, на границите и чрез разследвания, основани на съвместни действия на всички компетентни институции в България.

На срещата бе споделено от компаниите, че през 2016 г. предстоят две ключови събития, които биха могли да отворят възможности за приток на незаконни продукти - очакваното повишение на цените вследствие на променения акциз от началото на 2016 г., както и влизането в сила на нови изисквания за опаковките на тютюневите изделия от май 2016 г. поради въвеждането на новата Директива за тютюневите изделия на ЕС.

От индустрията подчертаха, че тази ситуация трябва да стимулира и мотивира държавните органи за още по-твърди и решителни действия срещу контрабандата.