Родители на деца с диабет излязоха на протест пред здравното министерство. Те настояват държавата да поеме разходите за инсулиновите помпи и консумативите за тях, съобщава БНР.

Родителите смятат, че има групи деца, които не могат да се лекуват качествено с традиционно ползваната форма на инсулин в писалка.

Началникът на педиатричната клиника в Университетската болница "Света Марина" във Варна проф. Виолета Йотова коментира, че България е единствената страна в Европа, която не реимбурсира никаква част от инсулиновите помпи и консумативите за тях. Страната ни е и единствената, която не подпомага нито една група диабетно болни с такова високотехнологично лечение. По думите на проф. Йотова, в условията на ограничен ресурс Здравната каса би трябвало да поеме инсулиновите помпи за строго определена група пациенти.

Първите, които наистина се нуждаят, са определена група от пациенти със специфични показания. Това са децата на твърде малка възраст, които имат тежки, чести хипогликемии, както и бременните жени с диабет - тип едно.

В предимствата на помпите за диабетно болни са се убедили родителите, които сами са финансирали поставянето им на болните си деца. Те споделят, че контролът на захарта е по-лесен. Това от своя страна отлага във времето всички усложнения от диабета, които настъпват и инвалидизират хората.

Родителите са категорични, че има решение на здравното министерство консумативите за инсулинови помпи да се поемат от Фонда за лечение на деца.

Председателката на Сдружение "За инсулиновите помпи" Ваня Стоянова обясни, че това ще стане от 1 юли.

Единствената пречка средствата да бъдат отпуснати била липсата на становище на националния консултант по детска ендокринология доц. д-р Ива Стоева. Заместник-министър Бойко Пенков също я е помолил за подпис, но отговор все още няма.

От Министерството на здравеопазването засега няма потвърждение, че Фондът за лечение на деца ще поема разходите. В момента терапията на около 100 болни от диабет в България се осъществява с инсулинови помпи. Една инсулинова помпа струва около 10 000 лв., а месечните консумативи варират от 200 до 1000 лева.