Рязко намаляване на нелегалните мигранти отчита полицията в София. Причината е промяна на пътя им към Европа. Източници от МВР споделят пред БНР, че продавачите на контрабандни цигари се отказват от бизнеса и се пренасочват към трафика на бежанци.

В района на Лъвов мост и околните улици нелегалните мигранти най-често са натоварени в бусове. След това по точни указания те били откарвани до сръбската граница, където ги поемат каналджии.

Около 200 евро била тарифата за превоз на един бежанец. Печалбата за един курс понякога достигала и до 3000 евро.

От полицията неофициално признават, че броят на нелегалните мигранти в хостелите около Централна гара рязко е намалял в последните седмици. Част от тях дори са празни, установили при последните проверки униформените.

Служителите на реда смятат, че причината за това е смяната на маршрута на бежанците и каналджиите, които все повече избягват България като трасе към Западна Европа.

Бизнесът с продажбата на контрабандни цигари вече не носел необходимите печалби. Под 50 стотинки била надценката на една кутия за нелегалните дилъри. Това правело участието им почти безсмислено.