Състав на Софийския апелативен съд пусна Брендо под домашен арест. Решението на апелативните съдии не подлежи на обжалване. Така „кокаиновият крал" Евелин Банев ще се радва на по-лека мярка за неотклонение под контрола на 6-то РПУ в столицата.

Обжалваният постоянен арест бе в рамките на делото за пране на пари.

Защитата на Брендо настоя най-тежката мярка задържане под стража да бъде отменена, тъй като тя е наложена единствено на основание оперативни данни. През 2011 г. Банев е записан в разговор с бившата си съпруга, казвайки й, че може да мине границата нелегално. Според тълкувателно решение на ВКС обаче оперативните данни сами по себе си не са достатъчно основание за налагане на мярка.

Адвокатката Ина Лулчева поясни, че няма опасност подзащитният й да се укрие. Според нея тежката мярка не може да се уповава и на това, че Брендо има издадена присъда в Италия, тъй като тя, както и българската присъда, не е влезнала в сила.

Лулчева обясни обжалването на мярката и с лични проблеми на Банев - те обаче се оказаха не здравословни, а семейни.

„Моля да ми бъде наложена по-лека мярка", заяви и самият обявен за кокаинов бос.

Опровергаващите мотиви на прокуратурата не минаха на обжалването. Прокурорката по делото се опита да убеди съдиите в тезата, че има опасност Брендо да се укрие или да извърши друго престъпление, като този извод идвал от спецификата и мащабността на инкриминираната му дейност до момента.

Апелативните съдии обаче не подкрепиха държавното обвинение, като счетоха за основателна единствено жалбата на защитата.

Според магистратите за налагане на мярка за неотклонение не може да се взема предвид италианската присъда на Брендо, тъй като тя не е влязла в сила. Съдът прецени и че не са налице нужните основания по чл. 66, ал. 1 от НПК за налагане на задържане под стража.

Съдиите решиха, че Брендо не се е опитвал да избегне наказателното преследване срещу него в годините, когато му бе наложена по-лека мярка. Като положително за него обстоятелство бе счетено и това, че той винаги се е явявал на заседанията по делата срещу него, въпреки наличието на уважителни здравословни причини.

Припомняме, че Брендо бе осъден у нас на първа инстанция на 7,5 години лишаване от свобода заради пране на пари. По-късно съдът в Милано го осъди на 20 години затвор за участие в престъпна нарко група.

Международният интерес към престъпната дейност на „кокаиновия крал" не спада, тъй като от Румъния също има желание за екстрадирането му с цел водене на съдебен процес.

Припомняме, на 21 февруари Софийският апелативен съд отмени заповедта за екстрадицията в Румъния на Брендо.

Месец преди това Софийският градски съд (СГС) разреши екстрадицията му в Румъния по дело, което се води там срещу него, но след обжалване на адвокатите му Софийският апелативен съд отмени това решение.

Брендо има присъда у нас за пране на пари и 20-годишна присъда в Италия за трафик на хероин, като и двете в момента се обжалват.