"Съдебната система е изолирана от обществото и се държи като държава в държавата". Това заяви експертът в правната комисия в Народното събрание Елеонора Николова, цитирана от БНР.

Тя определи спирането от министър Дянков на парите за магистратите като адекватно и отговорно, тъй като той е оставил средствата в системата, но не е разрешил раздаването на допълнителни заплати.

Николова е на мнение, че работещите в съдебната власт трябва да отговорят на очакванията към тях. Тя добави, че накърненият диалог между властите е довел до действията на Симеон Дянков.

По думите й, Висшият съдебен съвет също трябва да се държи по-адекватно.

Припомняме, вчера от финансовото министерство съобщиха, че са преведени 19,4 млн. лв., представляващи остатъка до полагащата се бюджетна субсидия за 2009 г. за съдебната власт.

По този начин, коментират от МФ, е изпълнен ангажиментът на републиканския бюджет към независимия бюджет на съдебната власт, съгласно разчетите и изискванията на Закона за държавния бюджет на България за 2009 г.

19-те млн. лв. обаче няма да стигнат до адресатите си, защото системата за електронни бюджетни разплащания не работи от 23 декември, а банките не приемат за обработка бюджетни платежни нареждания с дата 28, 29 и 30 декември.

Така съдебната система ще прехвърли годината с общо 61 млн. лв. преходен остатък, за използването на който обаче ще трябва отново санкцията на финансовия министър.