Окончателно депутатите от партия "Атака" Волен Сидеров и Десислав Чуколов остават на свобода срещу парична гаранция от по 6 хиляди лева. Това решиха в Апелативния съд, където бе разгледан протестът на прокуратурата срещу решението на СГС.

Според апелативните магистрати от събраните доказателства, а именно - разпити на студентите, може да се направи обосновано предположение за авторство на деянието от страна на Сидеров и Чуколов.

За разлика от Градския съд, апелативните магистрати обаче подчертаха, че от събраните доказателства може да се направи извод за авторство и по самостоятелното обвинение на Сидеров за принуда.

Тъй като според съда няма опасност двамата да се укрият или да извършат друго престъпление те остават с по-леката мярка за неотклонение.

Според Апелативния съд, който подробно изложи мотивите за своето решение, Сидеров и Чуколов са извършили неприлични и безсрамни действия, които са скандализирали не само присъстващите в НАТФИЗ, но и обществото като цяло. Двамата са нарушили брутално установения обществен ред и норми, отправяйки заплахи и демонстрирайки служебното си положение.

Тези изводи съдът направи на базата на разпитите на студентите. Техните разкази потвърждават и обвинението за принуда като стана ясно, че телефонът на една от студентките, която е снимала екшъна, е бил издърпан от охранител на Волен Сидеров, но самият лидер на партията е стискал китките й.

Съдът потвърди обаче, че 72-часовото задържане на двамата депутати е било незаконосъборазно. По думите на съдебния състав прокуратурата е длъжна да осигури явяването на обвиняемите до съда, но задържането трябва да се осъществява само при обективни доказателства за това че те могат да се укрият.

Апелативните магистрати се позоваха и на решения на ЕСПЧ, който изрично е отбелязал, че за да е законно такова задържане, трябва да има категорични факти. Сидеров и Чуколов обаче са били призовани и доброволно са отишли при органите на досъдебното производство, така че не може да се касае за опасност от укриване.

С викове "Атака" и скандирания на името му, привържениците на партията търпеливо изчакаха двамата обвиняеми да излязат от залата. Те бяха доволни от решението на съда и обявиха, че е справедливо. Самият Волен Сидеров обяви пред журналисти за пореден път, че от американското посолство са се заканили да го унищожат до няколко години.

Това, което прокуратурата вършела срещу него и Чуколов имало не юридически, а друг подтекст. Попитан "Какъв?", Сидеров първо каза: "Астронавтски, например", а след това поясни, че става дума за политически мотив. "Ясно е защо срещу мен - защото сме опозиция". От думите му стана ясно, че той е убеден, че има право да влиза в НАТФИЗ, тъй като това е обществен институт.

На днешното заседание се разбра, че в началото на ноември наблюдаващият прокурор Димитър Петков е отправил до главния прокурор Сотир Цацаров предложение за ново искане за сваляне на имунитета на Сидеров.
Новото искане касае други две прояви на атакистите от 2011 и 2013 година. Първото е във връзка със случай, при който в Батак по време на концерт, посветен на 135 годишнината от Априлската епопея Волен Сидеров се качил на сцената и отскубнал кабелите за озвучаване на концерта. Над 10 души са нахлули в сградата на общината и обиждали служителите.

Вторият случай е от 2013 година в Бургас, където имаше спречкване, прераснало във физическа саморазправа между представители на ТВ Скат и на партия "Атака". Не е ясно, обаче каква ще бъде съдбата на тези искания за сваляне на имунитета, тъй като до момента не е известно главният прокурор да е предвиждал искане до народното събрание. По процедура именно в парламента може да се гласува сваляне на депутатски имунитет.

Въпросните писмени материали бяха приобщени към днешното дело, но магистратите не ги взеха предвид при постановяване на решението си. Причината е, че докато едно лице не е с потвърдена присъда на всички инстанции се спазва презумпцията за невиновност.

Защитата на Сидеров - адвокат Явор Нотев, запита защо чак сега прокуратурата вади висящи дела. Другият адвокат - Константин Симеонов, изтъкна иронично, че явно прокурорът е индивидуален за господин Сидеров.

Държавното обвинение се възпротиви днес и по отношение на смесването на двете процедури - мярката за неотклонение и принудителното задържане за 72 часа, което първоначално бе извършено от прокуратурата. Според прокурора съдът неправилно е разгледал двете в рамките на едно производство.

Апелативният съд изтъкна, че в Закона не е уточнено, че мярката за неотклонение да бъде разгледана самостоятелно. Остават с парична гаранция.