Институт "Отворено общество" - София обявява конкурс за практикуващи лекари и университетски преподаватели, които да станат наставници на студенти по медицина и лекари-специализанти от ромски произход за академичната 2012 година.

Кадри се подбират от медицинските университети и колежи от градовете София, Враца, Стара Загора, Плевен, Пловдив и Варна, става ясно от сайта на организацията.

Някои от основните критерии за подбор са кандидатите да бъдат общопрактикуващи лекари или университетски преподаватели, да имат добри комуникативни умения, както и да имат положително отношение към решаване на здравните проблеми на ромската общност.

Стипендиантската програма за студенти по медицина и лекари-специализанти от ромски произход е съвместна инициатива на Проект „Ромско здравеопазване" на Институт „Отворено общество", стипендиантската програма на Фонда за ромско образование - Будапеща и Институт „Отворено общество" - София.

Целта на програмата е да предостави подкрепа за здравно образование, наставничество и обучение по застъпничество на студенти по медицина и лекари-специализанти, които да станат професионалисти в областта на медицината.

Те трябва да са способни да се застъпват за своите общности и да изиграят важна роля срещу предрасъдъците и негативните стереотипи към етническите малцинства.

Припомняме, в момента е в процес на обществено обсъждане Националната стратегия за интеграция на ромите, която кабинетът трябва да приеме до края на годината.

Точно там беше застъпено подобрението в здравния статус на циганите. Финансовото обезпечаване на интеграционните политики и програми ще става чрез средства от държавния бюджет, от Европейските фондове и други източници.