Темата за употребата на марихуана за медицински цели е много деликатна и трябва да бъде анализирана обстойно.

Това мнение изрази от парламентарната трибуна здравният министър Петър Москов, отговаряйки на въпрос на народния представител Велизар Енчев обмисля ли се използването й за медицински цели у нас.

Преди да развие въпроса си депутатът се възмути от почти напълно празната пленарна зала и обяви, че следващата седмица ще поиска промяна на правилника за парламентарния контрол, за да бъде осигурено по-голямо присъствие.

На заседание на Националния съвет по наркотични вещества е взето решение да се направи анализ на научните изследвания за действията на марихуаната. Важно било да се анализира дали легализирането й няма да доведе до увеличаване на употребата по „медицински показатели", без да са налице съответните нужди.

Москов подчерта, че употребата на канабис чрез пушене носи повече рискове за човешкото здраве, дори и при съпътстващи заболявания.

У нас марихуаната е включена в списък за растения, които са забранени за употреба в хуманната и ветеринарната медицина. Основните искания са тя да бъде извадена от този списък и да бъде вкарана в друг - за вещества с висока степен на риск, които намират приложение в медицината.

В момента се тествало лекарство на британска компания, което облекчава болката при онкоболни.

Петър Москов посочи, че на среща преди две седмици от комисията по наркотични вещества в Благоевград също са изтъкнали, че темата е много деликатна.

Те споделили за случай, при който учителка направила забележка на ученици, които били употребили марихуана, а те започнали да й обясняват, че е полезна и се използва за медицински цели. Затова нямало проблем да я употребяват.