За втори път политическата класа демонстрира един много обнадежваващ консенсус по отношение на съдебната реформа и въобще на съдебната власт.
Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира приетите в сряда от Народното събрание на първо четене промени в Конституцията преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет.

Първият знак за такъв консенсус бил изборът на главен съдебен инспектор, припомни обвинител номер едно. Най-обнадеждаващото в гласуването на промените в Конституцията е, че те тръгват по т. нар. бърза писта, стана ясно още от думите му.

Цацаров обаче подчерта, че знакът на първия консенсус е продължил много-много дълго, докато в крайна сметка бъде продуциран във вариант на избор.

„Надеждата е, че тези три гласувания, разписани в Конституцията, също ще минат под знака на консенсуса", заяви Цацаров. Той се въздържа от коментар как трябва да изглежда прокурорската квота и напомни, че това зависи от законодателя.

Главният прокурор изтъкна, че е много важно до края на септември какво ще бъде мнението на Венецианската комисия.

Бързата пътека, по която конституционнитте промени тръгнаха, била необичайна за всички.

Цацаров очаква Венецианската комисия да изрази становище относно начина на избор на политическата квота - дали не се налага да бъде избиран с квалифицирано мнозинство. Цацаров очаква Венецианската комисия да се произнесе и по въпроса дали е допустимо действащи магистрати да бъдат избирани в политическата квота.

Диалогът ражда съгласие, обобщи Сотир Цацаров.