Бургарският апелативен съд увеличи на 2 години условно с 4-годишен изпитателен срок присъдата на лекар, който поради немарливо изпълнение на медицинските си задължения е причинил смъртта на В.Д.Р., на 14 години, от село Кортен, община Нова Загора.

Първата присъда на Йордан Й. Е от 10 юни 2015 година. Тогава Окръжният съд-Сливен е признал подсъдимия за виновен в това, че на 12.08.2012 г. в сливенската МБАЛ „Д-р Иван Селимински", поради немарливо изпълнение на правно реглоаментирана дейност - не е осъществил адекватно лечение.

Той е нарушил медицински стандарти в областта на неврохирургията, с което по непредпазливост е причинил смъртта на В. Р. - престъпление по чл.123, ал 1 от НК. Според текста, "Който причини другиму смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност, се наказва с лишаване от свобода до пет години".

Окръжен съд-Сливен е наложил наказание  лишаване от свобода за срок от 1 година, изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от 3 години.

След протест на Окръжна прокуратура-Сливен за несправедливо ниско наказание, на 06.11.2015 г. Апелативен съд-Бургас е увеличил наказанието от 1 на 2 години лишаване от свобода. Увеличен е и изпитателният срок, за който е отложено изпълнението на присъдата, от 3 на 4 години.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване и протестиране пред ВКС.