Всеки ден една българка се разделя с живота си заради рак на маточната шийка. В България от коварната болест всяка година заболяват 27,5 на 100 хиляди жени.

Това заяви д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, по време на семинар "Съвременни аспекти на ваксинопредотвратимите заболявания и ваксинопрофилактиката", предаде БТА.

В 64 държави в света има програми за ваксинопрофилактика на рака на маточната шийка, а през тази година са ваксинирани 44 милиона жени. Има повече от 130 човешки папиломавируси, като 30-40 от тях са тези, които се предават по полов път.

По думите на доктор Киров папиломавирусите се делят на две групи - ниско- и високорискови. Високорисковите са основната причина за възможната поява на рак на маточната шийка.

"Те са отговорни за пет на сто от карциномите сред двата пола", посочи д-р Киров.

Лекарят препоръча да се ваксинират момичетата, които все още не водят полов живот. Ваксината не влияе върху възможността за бъдещо забременяване, нито върху самия плод, отбеляза лекарят.

Той добави, че защитата с помощта на ваксината продължава най-малко 20 години. Ваксината е безплатна и се поставя от личния лекар, след съгласие на родителите.

"Подлежащите на имунизация са близо 30 000", каза Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина. Най-голям обхват през миналата година е постигнат в Добрич - 14 на сто.

В София-град ваксинираните са били 2,8 на сто, в Сливен - над 8 на сто, в Кюстендил - 3,6 на сто и т.н. За тази година обхватът е два пъти по-нисък, посочи той.