Върховният касационен съд отмени ефективната присъда на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, постановена от долната инстанция и върна делото за ново разглеждане.

Така касационните съдии уважават жалбата на Цветанов срещу присъдата още на Софийски градски съд, която бе потвърдена и от Апелативния съд.

Касационният състав смята, че е нарушено правото на подсъдимия да получи правосъдие от безпристрастен съд, гарантирано от Конвенцията за защита правата на човека и от НПК.
Делото се връща при друг състав на САС, заради нарушен "критерий за безпристрастност" в мотивите на магистратите, потвърдили четирите години затвор на Цветанов.

Върховният касационен съд взима под внимание съображенията на Цветанов, че Председателят на първоинстанционния съдебен състав - съдия Тони Гетов, не отговаря на субективните критерии за безпристрастност, тъй като многократно демонстрирал предубеденост и пристрастност като не допуснал въпроси на защитата, не уважил доказателствени искания и напълно игнорирал качеството му на страна в процеса. Съзира и пристрастност и в начина, по който са изготвени мотивите към присъдата.

Адвокат Менков пък смята, че съдия Гетов не отговаря на обективния критерий за безпристрастност, защото чрез публикации в медиите се установявал факта на личното познанство, приятелските отношения и контактите на Цветан Цветанов с бащата на въпросния съдия, датиращи от от 1998 г. до смъртта на последния.

Според защитата, съдията е следвало да направи отвод от разглеждане на делото, защото както осъдителната, така и една оправдателна присъда би оставила в обществото и в подсъдимия обективно обосновани съмнения за акт на пристрастно правосъдие.

Припомняме, Менков поиска това в началото на процеса в СГС. Съдия Гетов обаче отказа, мотивирайки се, че по този начин той ще стане зависим от "поръчителите на медийната спекулация". Според Гетов Цветанов никога не е бил в приятелския кръг на баща му. Цветанов не познавал нито него, нито майка му, а баща му починал преди 11 години.

Вторият мотив на съдията да не си дава отвод е, че според медиите Цветанов се познава с баща му от ремонт на вилата на бившия вътрешен министър, осъществен от фирмата на баща му. Оказа се обаче, че договорът за ремонт е от 1 август 2006 г., а бащата на съдията е починал още през 2003 г.

В решението на ВКС пише, че защитата с основание възразява, съдът използва спекулативни предположения и инсинуации, развива конспиративни теории, които нямат никаква доказателствена основа, черпи аргументи от събития, развили се напред във времето след инкриминирания период.

Според съдиите Татяна Кънчева и Биляна Чочева умисълът и специалната цел, като субективен елемент на престъплението, не се предполагат, а следва да бъдат установени по несъмнен и категоричен начин.

Решението на ВКС е подписано с особено мнение на съдия Начева.

Заради големия обществен и медиен интерес разпределението на делото беше направено пред медиите като демонстрация за спазване на случайния принцип при възлагането на делата.

Припомняме, бившият вътрешен министър в първото правителство на Бойко Бирисов Цветан Цветанов беше признат за виновен по обвинение за неизпълнение на служебните му задължения с цел осуетяване на наказателно преследване, като е отказал използване на СРС-та.

Цветанов е поставил шест пъти резолюция "Не" за прилагане на специални разузнавателни средства срещу тогавашния шеф на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров.

Софийският градски съд постанови по делото присъда от4 години лишаване от свобода при  първоначален "общ" режим. Припомняме, при произнасянето на СГС през май миналата година силно впечатление направи, че присъдата беше много по-тежка от тази, която прокуратурата поискаДържавното обвинение поиска тригодишна условна присъда за бившия вътрешен министър.

На 9 февруари Софийският апелативен съд потвърди изцяло присъдата на първата инстанция.

По същото дело на Цветанов е наложена забрана за заемане на  длъжности в държавната администрация за срок от 5 години.

Срещу Цветанов има общо три дела в съдаДве от тях стигнаха до втора съдебна инстанция, а вчера ВКС гледа делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за длъжностно присвояване.

Вторият в ГЕРБ отговаря пред българското правосъдие за това, че в ролята си на силов министър е разпоредил изплащането на 50 хиляди лева на бившия великотърновски антимафиот Орлин Тодоров.