Върховният касационен съд (ВКС) отмени оправдателната присъда на Евелин Банев - Брендо за пране на пари. Делото се връща за ново разглеждане на Софийския апелативен съд. Трябва да бъдат отстранени допуснати съществени нарушения на процесуалните правила относно обвиненията спрямо подсъдимите Евелин Банев и Десислава Дишлиева. Това става ясно от решението на касационните магистрати, публикувано на сайта на институцията.

Припомняме, подсъдими по делото са Евелин Банев-Брендо, бившата му съпруга Моника Добринова, сестра й Десислава Дишлиева, вдовица на разстреляния през 2003 г. в София Коко Дишлиев, както и братът на Брендо - Симо Карайчев. На 11 юли миналата година всички те са оправдани от Софийския апелативен съд. През юни 2013 г. градският съд обяви седем години и половина затвор на Банев и тригодишни условни присъди за останалите подсъдими. Процесът започна в далечната 2007 година.

Според обвинението групата е действала на територията на България, Швейцария, Австрия и Германия. Те бяха обвинени за пране на над 21.8 млн. лева.

На 12 май тази година ВКС поиска продължаване на съдебното производство срещу балдъзата на Брендо - Десислава Дишлиева. Със свое решение съдът отмени решението на Софийския градски съд, с което е прекратено наказателното производство срещу Дишлиева по обвинение за изпиране на пари. Касационният съд смята, че процесуалните правила са били нарушени съществено. Именно заради това даде указания за продължаване на процесуалните действия.