Кокаинът да мине в изцяло забранителния списък за приложение в хуманната и ветеринарна медицина. Това предложение е направено от председателя на експертния съвет проф. Николай Данчев и е прието от Националния съвет по наркотични вещества, съобщават от здравното министерство. Минавайки в забранителния списък, кокаинът вече няма да може да се използва като локален анестетик.

Освен това под национален контрол ще минат шест нови наркотични вещества. Това също става по предложение на експертния съвет. За целта ще бъде променена и Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични.

Редовното заседание на Националния съвет по наркотични вещества е проведено под ръководството на здравния министър Москов. Съветът е решил да се формира работна група, в която да участват представители на министерствата на здравеопазването, вътрешните работи, образованието, младежта и спорта, както и Държавната агенция за закрила на детето. Групата ще бъде сформирана, за да бъдат набелязани мерки за превенция, ограничаване и намаляване на употребата на наркотици сред учениците.

Целта е да се направи централизирано усилие за създаване на обща методика за измерване на ефективността на превенцията на употребата и злоупотребата с наркотични вещества и възможността за по-бързо и адекватно реагиране спрямо непрекъснато появяващите се нови психоактивни вещества.

Съставът на работната група ще бъде гласуван на следващото заседание на съвета.