Вашата професия изисква да сте на пътя, сред хората, сред водачите и участниците в пътното движение. Да ги упътвате, предпазвате, помагате в интерес на тяхната безопасност и сигурност.

С тези думи замeстник-министърът на вътрешните работи Пламен Ангелов се обърна към пътните полицаи, откривайки във Видин Националното състезание „Пътен полицай на годината - 2013".

По думите на Ангелов изборът на Видин за домакин на конкурса не е случаен. С официалното откриване на Дунав мост-2 градът и регионът придобиха важно значение на стратегически център по Европейския транспортен коридор IV.
С нарастването на потока от пътни превозни средства се увеличиха и нашите задачи и отговорности да обезпечим и улесним нормалното, безаварийно придвижване на българските и чуждестранни водачи, допълни Ангелов преди старта на състезанието.

В престижното професионално състезание „Пътен полицай на годината-2013" участват отбори от СДВР и 28-те областни дирекции на МВР в страната. Регламентът дава възможност на дирекцията-домакин да се представи с два отбора.

Индивидуално се съревновават и две жени - служители на "Пътна полиция" в ОДМВР-Видин и ОДМВР-Стара Загора.

Вчера участниците са решавали тестове за познаване на нормативната база по безопасността на движението и полицейската дейност, положиха теоретичен изпит по оказване на долекарска помощ на пострадали при ПТП и се състезаваха в дисциплината „стрелба с късо оръжие".

Днес пътните полицаи показват умения и знания в практическия изпит по оказване на долекарска помощ на пострадали при ПТП и мерят сили в двете най-атрактивни дисциплини - „майсторско управление на автомобил" и „майсторско управление на мотоциклет".

Професионалните демонстрации на пътните полицаи в дисциплините за майсторско управление на автомобил и мотоциклет започнаха с голям зрителски интерес.