Зацикли издаването на европейските здравни карти. 11 хиляди българи вече месец не могат да получат документа за пътуване в чужбина. Картата е препоръчителна и гарантира безплатна медицинска помощ в друга европейска държава.

От фирмата, която отговаря за изготвянето на картите, обясниха, че няма проблем с отпечатване, а с получаването на разрешителните за това.

„Нашият софтуер пита касата за разрешените за издаване на карта. Касата пита НАП и НОИ дали съответното лице е здравноосигурено. Когато получи отговор, ни разрешва ние да издадем картата. Така полученото разрешение отива в картовия център и ние издаваме картата. Процедурата при нас е за 1 ден. Ако днес получим оторизацията, на следващия ден в цялата страна се получават картите", обясни Галчо Хинов, управител на фирма-изпълнител, цитиран от БиТиВи.

От здравната каса коментираха, че до миналата седмица е имало забавяне на проверките между институциите, но вече всичко е нормализирано. Все пак са се натрупали необработени 11 хиляди заявления. 

Касата предприема съответните стъпки. Ще работят събота и неделя, за да премахнат тези чакащи карти", каза Хинов.