Страховити маски, специфични танци и кънтене на чанове и звънци. Това е само малка част от атмосферата на традиционния международен кукерски събор „Сурва", който се провежда всяка година в Перник.

Международният фестивал на маскарадните игри e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност - част от българската фолклорна традиция.

Във фестивалната надпревара тази година се включиха над 6200 кукери от 103 групи. 11 от тях са чуждестранни гости от Македония, Украйна, Палестина, о-в Сардиния, Италия и много други.
Кукерите танцуваха по улиците, за да изплашат злите сили и да пропъдят студа. За плодородие и здраве те извършват обредни действия като оран и сеитба.
Ритуалът датира още от езическото минало на страната ни.

Съществуват много разновидности на този обичай в различните краища на България. По традиция в кукерските игри участват само млади неженени мъже. Един от тях се избира за цар или водач на групата. В някои краища на страната не се избира цар, а двама мъже играят ролята на младоженци, облечени в мъжки и женски сватбени дрехи.

Останалите от кукерите носят кожи, препасали са колани, на които висят чанове, а на главата си носят големи маски или просто са изрисували лицата си с въглени.

Кукерските маски са най-различни - от малки и символични до много големи, изработени от кожа, пера, козина и най-различни мъниста и звънци. Най-често маските символизират различни видове животни или фолклорни персонажи.

Участниците идват в Перник на състезание, за да споделят емоцията и за признанието, че са участвали.
Зрителите от Перник и цяла България се събират, за да споделят магията на играта, да видят и докоснат маските, да се почувстват обновени, да си пожелаят здраве и късмет.

Фестивалът „Сурва" продължава до 30 януари.