Директорът на Националния исторически музей проф.Божидар Димитров бе "арестуван" тази сутрин от протестиращите музейни специалисти.
Освен това той бе окован с белезници от VI век, открити в ранносредновековната крепост край Якоруда.

Този акт е част от общонационалните протестни действия на музейните работници заради орязания им бюджет за 2016 г.

Припомняме, в знак на протест по-голямата част от музеите, галериите и библиотеките у нас са обявили Ден на отворените врати. Техният протест е срещу отново ограничените финанси в сферата и унизителното заплащане на техния труд.

За да изразят недоволството си, работещите в тези институции в градове от цялата страна пък ще излязат по-различно време на протестен митинг или ще изберат друга форма на изява.

По данни на Националния стачен комитет на КНСБ от приблизително 3000 работещи в музеите и галериите в деня на протеста ще участват 2350 души, а от 1648 работещи в библиотеките - 1270.

КНСБ и КТ "Подкрепа" подкрепиха протеста на работницити и поискаха допълнителни около 26 млн. лева в бюджета да отидат за родните музеи, галерии и библиотеки за следващата година.

С плакати "Протест!" Националният исторически музей отваря безплатно врати за посетители днес. Служителите се присъеднияват към обявената за днес стачка на работещите в сектор "Култура". Недоволството на служителите е предизвикано от ниските заплащания в бранша.

Унизително е работник с 20-30 години стаж и образоване, охраняващ ценности за 8 милиарда евро -  колкото няма и в БНБ, да взима такива пари, убеден е шефът на НИМ Божидар Димитров. Той обяви исканията на служителите си за напълно справедливи, но подчерта, че като техен работодател няма как да стачкува с тях.

Димитров обяви, че преди пътуването на премиера за Китай, се срещнал с него, тъй като били съседи, и му казал: "Бойко, срамота е". Експертът е недоволен и от това, че момичета на по 18 години без висше почвали работа по музеи и галерии само с 30 лева по-малко заплащане от специалисти, участвали в разкопки.

3/4 от хората могат да си намерят друга работа, но стоят и стискат зъби заради идеята, подозира Димитров.

Двата най-големи синдиката у нас КНСБ и КТ "Подкрепа" също застават зад НИМ. Който не цени миналото си, няма бъдеще, убедени са лидерите им. Димитър Манолов от "Подрепа" обяви, че не приема недооценяването на инвестирали в себе си образовани хора.

Заедно сме, борбата продължава, подкрепи го и Пламен Димитров от КНСБ, като отсече, че проблемът няма как вече да се замита под масата.