Пловдивската галерия "Възраждане" ще отпразнува своята 13-а годишнина на 2 септември.

През тези години галерията е организирала около 300 изложби, довела е за първи път в Пловдив много именити наши автори и е единствената в България, запечатала творчеството им в над 20 каталога и албума.

Празникът ще започне с откриване на изложба живопис на един от най-обичаните автори на галерията - Димитър Войнов-син.

Експозицията е подготвяна цяла година специално за салона на галерията.

В центъра ще бъде композиция от 5 голямоформатни платна (160/80 см), обединени под името "Прераждане, или пътят към вярата".

На празника ще бъде връчена за 7-и пореден път ежегодната награда "Медия" за арт журналистика.

Освен това ще бъде връчена и награда, специално изработена от Георги Чапкънов -"Сръбърно Възраждане" за живопис.

Тя ще отиде при художника Георги Йорданов, на когото предстои и изложба в галерията в края на месец октомври, съпроводена с представяне на новия му луксозен албум, изработен от галерията.

Само преди няколко седмици художникът стана носител и на наградата за живопис на конкурсната изложба на "Алианс" - Зоналния кръг, във Варна.

След честването на 13-годишнината в галерията предстои специално подготвена изложба на софийската художничка Майя Горова, вдъхновена от хайку на големи японски поети.

След това галерията ще започне подготовка за четвъртото издание на Нощта на музеите и галериите, където в "Ателие на живо" ще творят графикът доц. Владимир Генадиев и двукратният световен шампион на аерограф Мирчо Мирчев,

Гостите ще могат да се насладят и на ръчно рисуваните копринени шалове на художника дизайнер Силвия Павлова и на омагьосващите пейзажи на пловдивския живописец Ангел Герджиков.

До новогодишните празници предстоят изложби на Светла Косева, Васил Генчев, Огнян Недков и Андрей Москов.