За участие в конкурса е нужно творбите да бъдат в размер до 500 страници (по 1800 знака), разпечатани в 3 екземпляра, придружени с екземпляр на електронен носител. Крайният срок за предоставяне на ръкописите е 15 септември 2015 г.
На 30 ноември журито ще обяви 5-те номинирани романа, а на 15 декември на официална церемония ще бъде награден победителят. Той ще получи парична награда от 7000 лв. и кристална статуетка от Корпорация "Развитие".
До 3 месеца след обявяването на резултатите от конкруса романът ще бъде издаден.

За девети път националният литературен конкурс "Развитие" за непубликуван български роман ще търси най-добрия ръкопис, който заслужава да извърви своя звезден път до читателите.

На брифинг в София главният мениджър на корпорация "Развитие" Александър Александров сподели, че би се радвал журито  да открие това "късче злато". Всъщност, както бе определен от Максим Бехар, именно Александров е "моторът на развитието" на конкурса, който за първи път се организира през 1996 г.

С издаването на трилогията "Новобогаташи" на Александър Томов се заражда идеята за инициативата. И тъй като по онова време не е имало подобни конкурси, в "Развитие" решават да го инициират.

Александров разкри пред News.bg, че чувства удовлетворение от факта, че през годините журито е открило много автори като Георги Господинов, Ваня Щерева, селектирало е текстове на Теодора Димова, Едвин Сугарев, Владимир Зарев и други, чиито произведения се радват на огромни тиражи.
"Целта на конкурса е всички наградени творби да стигнат до публиката, до всички читатели", заяви главният мениджър на фонд "Развитие" Той допълни, че такива стойностни романи, които остават в българската литература, са "Естествен роман" на Георги Господинов, "Майките" на Теодора Димова.

От финансова гледна точка, Александров подчерта, че не са необходими кой знае какви средства за организация. Необходими са желание и упоритост да го правят през всички тези години. Затова и Корпорация "Развитие" приема конкурса като благотворителен, а скоро организаторите ще честват 20-годишнина провеждането му.

"Добрата книга веднага си личи", категоричен бе най-превежданият наш автор след 1989 година Георги Господинов, който от години е член на журито на конкурса.

И в деветото издание ръкописите ще бъдат оценявани проф. Ивайло Знеполски, председател на журито, и литературният критик и преподавател в СУ доц. Бойко Пенчев.

"В журито сме много различни хора и все пак имаме общи критерии", заяви Господинов. Въпреки това, той е на мнение, че когато трима души със субективен вкус се съберат, се стига до обективни резултати. Самият той има зад гърба си 20-години, през които е редактирал първи и втори произведения на български автори. Това е утвърдило вкуса му. "Ще гледаме текстове, които са написани с хубав език, опитват се да казват нещо различно и са на добро европейско ниво", категоричен е творецът.

Господинов дълго време е обмислял дали да приеме ангажимента, тъй като в момента има доста пътувания покрай новия си роман. За него обаче участието му в журито има сантиментална стойност и приема конкурса "чисто лично".
Именно оттук неговият "Естествен роман" извървява пътя до публиката. "Задължен съм най-вече към младите хора, които пък сега ще кандидатстват", призна Господинов. Той обаче изрично подчерта, че четенето на ръкописи е "черна работа" и тя трябва да се свърши, защото всеки, който пише иска да бъде прочетен, а после и оценен.

Проф. Ивайло Знеполски, председател на журито пожела да постъпват колкото може по-качествени ръкописи, за да предлагат на публиката имена и текстове, които ще я обогатят, а от друга страна - ще обогатят и съвременния български роман. В конкурса са откривани текстове и автори, които след това застават в центъра на нашия литературен живот и получават голяма популярност. "Едва ли има друг конкурс, който да има такъв актив зад гърба си", подчерта Знеполски, визирайки две от водещите имена на съвременния български роман като Георги Господинов и Теодора Димова. Това означава, че мисията, заложена от неговия "инженер" (Александър Александров б.р.) си струва  усилията , средствата и цялата тази организационна кампания, която не се прави много лесно, категоричен е Знеполски.

Правилата са регламентирани добре - след откриващата пресконференция, журито се скрива и започва да чете тихо и индивидуално. Накрая взема решение - щастливи сме ако това решение може да предложи нещо, което наистина си заслужава. Нещо като отчайващата златортърсаческа професия - прекопаваш земен масив, отмиваш, търсиш в ситото - понякога остава нещо, друг път не намираш. Трябва търпение.

"Иска ми се да бях писател, за да мога да участвам", сподели от своя страна доц. Бойко Пенчев.

Той очерта трудният път на книгата - от откриването на издател, през достигането до читателите, до последната фаза, когато писателят може "плахо или смело" да се надява, че ще получи някоя от наградите на конкурси за вече издадени книги.

Всичко това е събрано в конкурса "Развитие" - от една страна дава шанс на неиздадените ръкописи, нагърбва се с издаването и дава награда в размер на 7 000 лв. "Конкурсът е шанс за писателите не просто да намерят издател, а да намерят път към читателите", обобщи Пенчев.

За участие в конкурса е нужно творбите да бъдат в размер до 500 страници (по 1800 знака), разпечатани в 3 екземпляра, придружени с екземпляр на електронен носител. Крайният срок за предоставяне на ръкописите е 15 септември 2015 г.

На 30 ноември журито ще обяви 5-те номинирани романа, а на 15 декември на официална церемония ще бъде награден победителят. Той ще получи парична награда от 7000 лв. и кристална статуетка от Корпорация "Развитие". До 3 месеца след обявяването на резултатите от конкруса романът ще бъде издаден.

Председателят на журито проф. Знеполски подчерта, че ако някой друг роман също е направил силно впечатление, журито допълнително може да го предложи за издаване. В историята на конкурса има такъв прецедент, а именно с романа "Образцов дом" на Ваня Щерева, който беше забелязан, но не можеше да бъде награден.

Задължително условие за участие е романът да е непубликуван. В противен случай, той най-вероятно ще бъде изваден от конкруса.

За финал, писателят Георги Господинов посъветва ентусиазираните да пресяват преди да изпращат романите си.