Целият тираж на новия роман на Георги Господинов „Физика на тъгата" е изчерпан преди още да излезе от печат, научи news.bg.

Издателят на Господинов „Жанет-45" е получил заявки от книжарниците за всичките 2000 бройки от романа.
В момента се обмисля отпечатването на допълнителен тираж.

Това става близо две седмици преди официалната премиера на романа, която ще бъде в столичния театър „Сфумато" на 13 декември от 19 часа.
Два дни по-рано - на 11-ти, в рамките на Коледния панаир на книгата, Господинов ще дава автографи на щанда на „Жанет-45".

Това е вторият роман на Георги Господинов, чиито първи редове бяха изчетени от автора през септември на „Аполония 2011". Оформлението отново е на Яна Левиева.

За тези, които не са били в Созопол - това е роман за емпатията и нейното чезнене, за световната есен, за минотаврите, заключени в нас, за възвишеното, което може да е навсякъде, за елементарните частици на тъгата и вечното време на детството, което ни предстои.
Роман с преплитащи се коридори, отклонения и стаи, който смесва минало и настояще, мит и документ. Събира истории и животни от всеки род, прави капсули на нетрайното заради онзи, който има да идва - постапокалиптичен читател, бог или охлюв.

Критиката вече обяви - Ако "Естествен роман" беше "машина за истории" (Le Courrier), то във „Физика на тъгата" машината е пусната на пълни обороти.

Припомняме, в края на 90-те Господинов написа „Естествен роман", предизвикващ и до сега фурор в новата ни българска литература.
„Естествен роман" стана и един от най-превежданите наши текстове.