На 68-годишна възраст почина българският композитор Найден Андреев, придаде БГНЕС. Той е получил инфаркт.

През 20 години от творческия си живот (от 1972 г. до 1992 г.) Найден Андреев е отговорен и заместник-главен  редактор на редакция "Забавна музика" в БНТ.

През периода 1996-1997 г. е изпълнителен директор на телевизията.

Найден Андреем е бил музикален директор на Вариететно-сатиричния театър в Габрово.

След 1997 година е композитор на свободна практика.

Той става и член на Националния съвет за музика и на Международната славянска академия със седалища в Москва и Ню Йорк, в която е избран за професор през 2003 година.

През 70-те и 80-те години композиторът се  утвърждава сред водещите автори на забавна музика в България и създава шлагери, изпълнявани от Маргарита Хранова, Васил Найденов, братя Аргирови, Лили Иванова и други популярни певци

Композира музика за филми и телевизионни спектакли, и мюзикъли.

Песните му са многократно награждавани на конкурси и фестивали у нас и в чужбина.
Той има отличия от "Златният Орфей", от конкурсите в Братислава, Палма де Майорка и др.

Песента "Устрем" изпълнена от Маргарита Хранова, е отличена с I награда в Сопот (Полша) и II награда на "Шлагерфестивал" (Дрезден, Германия, 1978).

Една от най-емблематичните песни, композирани от Найден Андреев, е "Устрем"
Нейната изпълнителка  - Маргарита Хранова, сподели пред БНР: "Наистина много, много голяма загуба за България, защото той беше изключителен композитор. Той беше преди всичко приятел и невероятно талантлив композитор, аранжор невероятен. Наистина. България изгуби един голям композитор и човек".

На CD са издадени детските мюзикъли "Червената шапчица", "Котаракът в чизми", "Пепеляшка" и "Снежанка". От 2002 година работи върху мегаспектакъла за солисти, смесен хор и оркестър "Вечните песни на България".

Министър-председателят Пламен Орешарски изпрати съболезнователно писмо до близките на  композитора, в което се казва: „За него животът бе устрем, а творбите му звучаха сякаш са писани днес и ще заемат своето достойно място сред вечните песни в музикалната съкровищница на България."

Найден Андреев рисуваше музика и превръщаше нотите в картини. Той остава един от големите творци на съвременна България. Още веднъж приемете моите съболезнования, България скърби за загубата на невероятния човек и творец - композиторът Найден Андреев", пише още премиерът.