На 89-годишна възраст в дома си в Германия почина от инфаркт голямата руска балерина Мая Плисецкая, предадоха световните информационни агенции. Новината е съобщил за медиите директорът на Болшой театър Владимир Урин. Той е научил тъжната новина от съпруга на балерината, композитора Родион Шчедрин.

Родената през 1925 година Плисецкая има тежко детсво. Родена е в Москва, в еврейско семейство. Баща й е убит по време на сталинисткия режим, а майка й е обявена за предател и изпратена в лагер в Казахстан, заедно със сестра й, известна актриса от нямото кино. Самата тя дълги години страда от репресии, но впоследствие прави изключителна кариера и получава редица отличия.

Плисецкая е известна с изключителното си творческо дълголетие - тя танцува 50 години и модернизира класическия руски балет, което често води и до скандали. Към трупата на Болшой театър се присъединява едва 11-годишна. Припомнят се десетките й участия в световноизвестни спектакли - "Лебедово езеро", "Спящата красавица", "Кармен" и други.

Руският президент Владимир Путин е изпратил съболезнователна телеграма до семейството.