На 86-годишна възраст почина известният американски кинорежисьор Сидни Лъмет, съобщи Ройтерс, позовавайки се на вестник "Ню Йорк таймс".

Внучката му Лесли Гимбъл заявила, че дядо й починал от лимфома в дома си в Манхатан.

Лъмет беше един от водещите кинорежисьори през втората половина на миналия век, отбелязва Ройтерс.

Той е автор на близо 40 филма, номинирани за над 50 "Оскара". Сред най-известните му творби са "Дванайсет разгневени мъже" (1957 г.), "Серпико" (1973 г.), "Кучешки следобед" (1975 г.), "Телевизионна мрежа" (1976 г.), "Присъдата" (1982 г.).

Сидни Лъмет е номиниран 4 пъти за „Оскар" в категорията „най-добър режисьор" за филмите „12 разгневени мъже", „Кучешки следобед", „Телевизионна мрежа" и „Присъдата", но така и не получава престижното отличие. Но в замяна на това пък през 2005г. му връчиха почетен „Оскар" за цялостно творчество.

Сидни Лъмет е роден на 25 юни 1924г. във Филаделфия (САЩ) в семейството на актьор и танцьорка и затова едва ли е изненадващо, че самият той се появява на сцената едва 4-годишен.

През 30-те години участва в няколко от хитовите постановки на Бродуей, а през 1947г. оглавява група актьори - бивши ученици на Актърс студио, които били недоволни от методиката на преподаване на Лий Страсбърг.