Двете знамена, под които на 6 септември 1885 г. майор Данаил Николаев повежда подчинените му войски към центъра на Пловдив, ще могат да видят столичани утре изложени в Националният военноисторически музей (НВИМ). Поводът е националния празник на България - 6 септември, който от музея ще отбележат с вход свободен.

Едното знаме носи спомена за боевете на Шипка - знамето на 4-та дружина на Българското опълчение, станало впоследствие знаме на 20-а пехотна пловдивска дружина.

Другото знаме е трибагреник с лъв и думите „Свобода или смърт", приготвено за Източнорумелийската войска, но неизползвано заради статута на Областта. Именно това знаме войниците на майор Николаев целуват преди да тръгнат.

Също така гостите на НВИМ утре ще видят и за първи път личния щандарт на Александър I, с който той пристига тържествено в Пловдив като княз на Северна и Южна България на 9 септември 1885 г.

Съединението има своето място и в постоянната експозиция на НВИМ, където са представени знамената на Марашката и чирпанската чета „Искра", личните вещи на княз Александър I, майор Данаил Николаев, капитаните  Райчо Николов и Коста Паница, оригинални униформи, оръжията, които са използвани при провъзгласяване на Съединението, и фотоси с лицата на героите на онези смутни времена.