Министърът на културата Вежди Рашидов покани всички свои колеги министри от кабинета "Борисов" на официалното откриване на изложбата "Обичаният Вазов" днес от 18:00 ч. в Галерия "Средец" на Министерството на културата на бул. "Ал. Стамболийски" № 17.  Поканени са и народни представители от 43-тото Народно събрание, общественици и интелектуалци, както и всички родолюбци, които ценят голямото творчество на националния ни класик, съобщават от пресцентъра на Министерството на културата.

Изложбата се посвещава на 165-годишнината от рождението на Патриарха на българската национална литература и включва художествени творби от големи български майстори, дар на писателя за двата му юбилея - през 1895 и 1920 година.

а всеки един родолюбец, за всеки, който милее за Отечеството, ще е въпрос на чест да присъства на откриването на тази забележителна изложба, посветена на 165-годишнината от рождението на народния поет. Да не забравяме, че от Иван Вазов започва всичко, той е цяла една епоха, именно неговите произведения сьздават и основата на българската следосвобожденска литература във всички литературни жанрове. От дядо Вазов може и трябва да се учим и на любов към България - той ни показа, че дори и  след преживени национални катастрофи, каквито, уви, не липсват в българската история, дори и в страшни моменти на трагизъм, безизходица и след невероятно тежки изпитания, не бива да изгубваме вярата си в бъдещето на България", казва министър Вежди Рашидов. Той предлага 2015-та година да стане и Годината на Вазов, в рамките на която да се организират серия прояви и различни инициативи в цялата страна, посветени на голямото и непреходно творчество на писателя - национален класик, който до края на дните си вярваше в несломимия дух на народа ни и с вдъхновение и с плам възпяваше всичко българско.

С изложбата "Обичаният Вазов" в галерия "Средец" на Министерството на културата се поставя и началото на юбилейните чествания в национален мащаб по повод 165 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Организатори на експозицията, посветена на 165-годишнината от рождението на народния поет, са Министерство на културата /МК/, Национален литературен музей,  Къща музей „Иван Вазов" и галерия „Средец" на МК. Официалното откриване на изложбата "Обичаният Вазов" в престижната Галерия "Средец" на Министерството на културата с участието на министър Рашидов е от 18 ч. в четвъртък, 5 февруари 2015 г. В откриването на експозицията ще вземе участие и поетесата и литературовед Мирела Иванова, главен уредник на Къща музей "Иван Вазов" в София.

В експозицията "Обичаният Вазов" са включени над 30 творби, дело на именити български майстори, подарени на Вазов за двата му юбилея през 1895 и 1920 година, които отбелязват незаменимото му присъствие на българската литературна и обществена сцена. В изложбата има две платна на Мърквичка -  картината "Македонка", подарък от дружество "Чех", както и портретът "Старец", личен дар от художника. Дело на Иван Мърквичка е и оригиналната илюстрация към поемата "В царството на самодивите" в Поздравителния адрес на „Славянска беседа", връчен на Вазов за първия му юбилей. Тук е и първият портрет на Вазов, рисуван от Антон Митов през същата 1895 година. Две картини -"Портрет на проф. Иван Д. Шишманов" и "Цветя",  са подарени на писателя от Елисавета Консулова през 1919 и 1920 г. Художничката е и Вазова снаха, женена за Борис Вазов, най-малкият брат на поета. В изложбата са включени и барелеф на писателя от прочутия скулптор Андрей Николов, както  и портрети от Петър Морозов, Жеко Спиридонов, Георги Черкезов. Тук е и последният портрет на Вазов, рисуван от натура през 1916 г. от Георги Евстатиев, има и уникални шаржове на Александър Добринов и Иван Славов от 1920 г.  "Морски пейзаж" от Евгения Шатц, "Ученик" от Георги Канели, "Курубаглар" от Петър Морозов и "Край морето" от Райко Алексиев са сред знаковите творби, които също ще бъдат показани на изложбата. Интерес представляват и Поздравителните адреси до писателя, повечето от тях - истински шедьоври на декоративното изкуство, дело на художниците Харалампи Тачев, Антон Митов, Димитър Занков и Сава Злъчков. В изложбата "Обичаният Вазов" са включени и няколко уникални предмета, които по своя характер много се доближават до творби на изкуството - на първо място това е поръчаната специално във Виена сребърна лира със сребърен венец и позлатена панделка, върху чиито листенца са изписани имената на  Вазовите творби, сребърната мастилница с богинята на победата, подарена на Вазов в Пловдив за първия юбилей и менюто на „Юнион палас", изработено от Стефан Баджов за втория юбилей.

През тази година се навършват 165 години от рождението на обичания Вазов, поел и пренесъл с изумително, изправено, балканджийско достойнство кръста на непомерната народна любов. Отрупван с невидими или ярки знаци на признанието, почитан всекидневно и лично, честван всенародно в два големи юбилея, Вазов, саможив и притаен в самотността си, запазва достолепната си скромност. Днес във фонда на най-стария български литературен музей, негов дом в продължение на двадесет и шест години, се пазят уникалните дарове, с които българите засвидетелстват благодарността си към своя поет и писател, упованието си в неговото Слово. Вазов не е колекционер, но творбите, събрани в изложбата, обаче са колекция, но не обикновена и грижливо пазена във фондовете на Къща музей "Иван Вазов", а колекция на народната любов и признателност", пише за предстоящата изложба в галерия „Средец" поетесата Мирела Иванова, която е и автор и сценарист на два документални филма за Патриарха на българската национална литература Иван Вазов: „И мойте песни все ще се четат" и „Великите българи: Вазов".

Изложбата "Обичаният Вазов" в Галерия "Средец" на Министерство на културата ще продължи до 13 февруари 2015 г. включително.