Частичната реставрация на Голямата базилика в Плиска продължава. Реставрацията се извършва с бял камък от кариера край Мездра, добиваща и изнасяща камък основно за Великобритания, Италия и Гърция. По състав той е напълно идентичен с камъка, от който е изградена в IX век Плиска.

При реставрацията на Голямата базилика в Плиска широко се използва западноевропейският метод на анестилозата, който се прилага за първи път в България, съобщават от НИМ.

Това означава да се ограждат оцелели строителни материали от оригиналния градеж.

При извършеното разчистване на обраслия с гъсти храсти и млади дървета терен около храма, се откриха десетки кубици камъни и архитектурни детайли от храма. Под вещото ръководство на наблюдаващия археолог и архитект тези камъни се вграждат заедно с новите в издигащите се постепенно стени на Базиликата.

Реставрацията се извършва с бял камък от кариера край Мездра, добиваща и изнасяща камък основно за Великобритания, Италия и Гърция. По състав той е напълно идентичен с камъка, от който е изградена в IX век Плиска.

Ослепително белият цвят на новите каменни квадри няма обаче да дразни наблюдаващите ги. Киселинните дъждове от трансграничните замърсявания ще ги състарят за 2-3 години, но екипът реставратори ще направи това и то с естествени субстанции, веднага след завършване на реставрацията, уточнява проф. Божидар Димитров.