114-годишна японка се оказа най-възрастната дама в света. Освен това тя се оказа и дъщеря на създателя на кимоното, съобщава cbsnews.com.
Възрастната Мисао Окава сподели, че е била „много щастлива", когато е получила признание и сертификат от „Световните рекорди на Гинес".

Едно от любимите ястия на Окава е суши от скумрия, но това далече не е тайната на дълголетието й. Японката, която се придвижва в инвалидна количка заради напредналата си възраст, определи като основно правило за всеки „да се грижи за здравето си".

Следващата седмица Мисао Окава предстои да отпразнува своя 115-ти рожден ден. Според справка на Института по геронтология, сверяващ информацията на Гинес, тя е родена на 5 март 1898 година.

Най-възрастната жена в света досега е починала, когато е била именно на 115 години.

Окава живее в частна клиника в Осака, където по думите на мениджъра на болницата Томохито Окада, тя се храни с абсолютно всичко, което обича.
Другият най-възрастен жив жител на планетата е 115-годишният Джироемон Кимура, също от Япония.

Островната държава е известна с най-големия брой столетници. Според справка на правителствените служби те са повече от 51 000 души, а повече от 87% от тях са жени.

Окава се жени през 1919 година за Юкио, от когото има 3 деца - две дъщери и син. Сега тя има 4 внука и 6 правнука.

90-годишният син на Окава - Хироши, смята, че е наследил някои от гените на майка си, но се съмнява да достигне нейните години.
„От страна на баща ми има някои, които са живели дълго и други, които не чак толкова като баща ми например, който почина на 36, така че се съмнявам и аз да доживея до много", споделя Хироши.