Напоследък журналисти и учени представят нови потвърждения за това, че в най-скоро време предстои краят на света. Като особено авторитетен източник се посочват пророчествата на Ванга. Но какво точно е предсказала тя?, пише Дойче веле.

Едно от последните пророчества на Ванга кара хората да спекулират и до днес - има ли "наследнички" българската ясновидка. В далечната 1996 година - непосредствено преди смъртта си - Ванга казала, че душата й ще се всели в десетгодишно момиче. Оттогава насам медиите трескаво търсят въпросната наследничка. Една от кандидатките е ясновидката Вили Гетова от България, която още в края на двайсети век предсказала, че между 2002 и 2004 много страни ще преживеят катаклизми и стихийни бедствия.

Друга "Ванга" живее във Франция, казва се Патрисия Люмо. Подобно на Ванга и тя е сляпа, има ясновидски дарби и може да разговаря с мъртвите. Странно съвпадение е и това, че Патрисия губи зрението си точно месец след смъртта на Ванга. Веднъж, когато роднините й се събрали в Париж, девойката им казала в никакъв случай да не се настаняват в един от хотелите, тъй като върху него ще падне "голям самолет". Седмица по-късно върху хотела рухва самолет "Конкорд".

Но всъщност нима и преди Ванга не е имало хора с паранормални способности? Да си припомним Нострадамус или Авел? Освен това тук възниква въпросът може ли да се предаде ясновидската дарба - нали трябва да се родиш с нея?

Земетресенията в Япония, довели до аварията в атомната централа "Фукушима" са повод за някои отново да си спомнят за Ванга. За нея се говори, че била произнесла следното изречение: "След ядрената катастрофа в Северното полукълбо няма да останат нито животни, нито растения." Затова мнозина твърдят, че Ванга е предсказала Апокалипсиса...

Всъщност Ванга не е правила никакви конкретни пророчества за Япония, а още по-малко за предстоящ Апокалипсис. Но пък именно тя определя 2011-та като годината, в която ще се определи бъдещето на човечеството.

Социологът Величко Добриянов е автор на книга, в която подробно анализира предсказанията на Ванга.Според него от 99 съобщения на пророчицата, 43 отговаряли на истината, 43 изглеждали двусмислени и само 12 се оказали напълно неверни, т.е. точните попадения са към 70 процента.

Племеницата на Ванга Красимира Стоянова, която също е издала книга за пророчествата на леля си, твърди обаче, че много от предсказанията са изложени пределно мъгляво и затова не са разбираеми. Това важи като че ли в най-голяма степен за трагичните събития.

Ванга, например, е предсказала, че човечеството го чакат страшни болести, глад и жажда. Предстоят много стихийни бедствия и катастрофи. От лицето на земята постепенно ще изчезнат много растения и животни. Най-напред - лукът, чесънът и чушките, след тях пчелите /през последните години учените наистина установиха спонтанната смърт на цели пчелни семейства, за която нямаха обяснение/. Но радиацията нямала нищо общо с това, казва Стоянова.

Не трябва да забравяме и друго - в информационната ера, в която живеем, всъщност няма как да игнорираме потока от панически прогнози за бъдещето. Остава само да се отнасяме към тях със здравословна доза скептицизъм.