Нападенията срещу комунистически паметници в Украйна продължават, пише ИТАР-ТАСС. От началото на годината три монумента на Ленин бяха съборени в страната, разкъсвана между европейската перспектива и носталгията по съветската епоха.

На 9 януари паметник на Владимир Илич в едно от училищата на град Бердичев беше съборен от пиадестала, а няколко часа по-късно неизвестни лица махнаха главата на негова склуптура в град Машевка.

На 4 януари неизвестни лица разбиха на парчета паметник на Ленин в село Андриево-Иванове, а в Березовка съветския ръководител бе залят с боя.

В нощта срещу 7 януари, когато много украинци отиват на църква, неизвестни лица разрушиха паметник на съветските воини, убити през Великата Отечествена война, в град Глиняни, Лвовска област.

Те отчупиха ръцете и краката на скулптурите, поставени недалеч от градската управа. Полицията образува наказателно дело за хулиганство, а местните обявиха, че смятат да възстановят мемориала в първоначалния му вид до 9 май, когато се отбелязва Деня на победата.

Припомняме, че в разгара на протестите през декември в Киев бе разрушен паметник на Ленин, за което отговорност поеха членове на опозиционната партия „Свобода". Въпреки проведеното разследване, за тези действия все още няма осъдени.

За разрушаване на исторически паметници в Украйна се предвижда подвеждане под отговорност за хулигански прояви и разрушаване на държавна собственост.