Представители на 12 държави се събраха за трети път, за да обсъдят хода на разследването на случая с малайзийския MH17, който бе свалян миналата година над Източна Украйна с 298 души на борда, предаде ТАСС.

Срещата се състоя в Хага и в нея взеха участие основните страни, участващи в съвместното разследване от самото начало - Холандия, Малайзия, Украйна, Австралия и Белгия. Към тях се присъединиха САЩ, Великобритания, Германия, Филипините, Индонезия, Нова Зеландия и Канада, които имат свои граждани сред жертвите.

През октомври Държавният департамент на САЩ обяви, че докладът на холандските разследващи "потвърждава" теорията на САЩ, че Боингът на Malaysia Airlines е свален над Източна Украйна от ракета земя-въздух, изстреляна от територия, контролирана от сепаратистите, въпреки че докладът не определя точното местоположение на зенитно-ракетната установка БУК.

В отговор, Москва заяви, че реакцията на Държавния департамент спрямо финалния доклад на Холандия за катастрофата на полет MH17 е неясна и дезинформираща общественото мнение.