Най-големият самолет в света Еърбъс A380 на френските авиолинии „Ер Франс" е трябвало да се върне обратно на летище „Кенеди" в Ню Йорк заради технически проблеми.

Говорителят на авиолиниите е съобщил, че в петък машината имала „малки технически проблеми", които принудили пилота да се върне обратно след 90-минутен полет.

След кацането повредите са били отстранени и Еърбъс A380 с 402 пътници на борда отново е излетял. От тогава вече няколко пъти е преминал през Атлантическия океан, съобщава Асошейтед прес.

Най-големият пътнически самолет в света извърши първия си полет като собственост на европейска авиокомпания на 20-ти ноевмри. С повече от 500 пасажери на борда Еърбъс А380 летя от Париж до Ню Йорк.

Националният френски авиопревозвач „Ер Франс" е първата компания в Европа, която притежава суперлайнера А380 - гордостта на самолетостроителя "Еърбъс".

Самолети от подобен клас вече използват сингапурските авиолинии, националният превозвач на Обединените арабски емирства и австралийската "Qantas".

„Ер Франс" вече притежава 12 машини А380, които от февруари 2010 година ще обслужват и маршрути до Йоханесбург и Токио.