Мигранти от Бангладеш и от етническото малцинство в Мианмар - рохингя, са се били с брадви, ножове и метални пръти на бедстващ кораб край Индонезия. Свирепите сблъсъци са отнели живота на поне 100 души, разказват оцелели, цитирани от „Франс прес".

Двете групи описват кървави, кошмарни сцени, след като претъпканият плавателен съд бил изоставен от екипажа си миналата седмица. Отчаяните мигранти започнали да се колят един друг в ожесточени битки за намаляващите доставки.

Изтощените оцелели, много от тях с натъртвания и порязвания, разказват, че вероятно между 100 и 200 души са били убити в боевете, които се разразили на борда на кораб със стотици мигранти миналата седмица.

Докато много са били бити до смърт на борда, други скочили от кораба, за да се спасят. Тези, които оцелели, били спасени от рибари.

Междувременно армията в Индонезия е казала на местните рибари да не помагат на плавателните съдове, превозващи мигранти и бежанци, ако не потъват. Това обяви говорител, цитиран от ДПА. Той допълва, че пътниците може да бъдат умишлено изхвърляни извън борда, за да привлекат внимание.

Хиляди мигранти от етническото малцинство в Мианмар - рохингя и от Бангладеш са накарани да стоят на лодки във водите на Югоизточна Азия.

Армията е разположила четири военни кораба и самолет, за да охраняват морето и да предотвратяват навлизането на лодки с бежанци на територията на Индонезия.

Индонезийски рибарски лодки и военноморската полиция са спасили близо 800 души от потъващ близо до брега кораб миналата седмица.

Разузнаването е установило, че умишлено са били изхвърляни хора зад борда, за да може да бъдат спасени от рибарите. Така че ние съветваме рибарите да не взимат бежанци, освен ако те не се давят, коментира говорителят на армията.

Мигрантите без документи ще бъдат върнати, освен ако външното министерство на посъветва друго нещо.

Предполага се, че хиляди мигранти все още са в морето, вероятно с малко храна, след като техните лодки са били върнати от Тайланд, Малайзия и Индонезия.