Над 1,1 милиона жители на Крим и Севастопол остават без ток, съобщава Министерството на енергетиката на русия, цитирано от „Новисти”.

Според данните в Крим без ток са около 831 хиляди души, а в Севастопол – 325 хиляди. От 859 социално значими обекти в Крим към резервен източник на електричество са включени 839, а в Севастопол от 219 – 185.

В републиката е въведено извънредно положение и график за аварийно изключване на тока.

Преди седмица в Херсонска област в Украйна бяха взривени стълбовете на няколко далекопровода, доставящи електричество за Крим. В момента подаването на ток от Украйна към полуострова е напълно прекратено.

Крим започна да получава електричество от Русия

Крим започна да получава електричество от Русия

Шеремет добави, че първите 22 мегавата

Председателят на парламента на Крим Владимир Константинов коментира, че републиката не бива да очаква възобновяване на електроподаването от Украйна. Всички обещания на украинските власти са дезинформация, смята той.

Разяснявайте това на кримчани, призовава Константинов. Никаква електроенергия - освен нашата родна от Русия или тази, която произведем със собствените си мощности – няма да има. Всичко е информационна война, която водят с нас, за да ни дезориентират и отслабят в това сложно време, коментира парламентарният шеф.

Повод за думите му е казаното от енергийния министър на Украйна, че премиерът Яценюк е поискал незабавно възстановяване подаването на ток за Крим.